Inden du for alvor nedfælder tanker, idéer og planer om din kommende virksomhed, skal du udfylde de basale kontaktinformationer. Starter du virksomhed med flere andre, er det fint at skrive informationerne på den primære kontaktperson til at starte med.
Beskriv dine og dine kompagnoners kompetencer, og forklar, hvordan de skaber værdi for virksomheden. Er du virkelig dygtig til at lave grafik til bannere, så nævn det – især hvis virksomheden skal beskæftige sig med at udarbejde grafisk materiale eller sælge produkter via en webshop.
Mangler og eller teamet kompetencer – for eksempel indenfor regnskab? Så er det en god idé at skrive ned og være afklaret omkring det. Beskriv også, hvem der skal eje hvad og hvor meget i virksomheden.
Skal din forretningsplan være fortrolig? Så skal du gøre læserne opmærksomme på, at det, de læser, er fortroligt – og det skal fremgå på planens forside. Det er vigtigt at fortælle, at indholdet i forretningsplanen ikke må distribueres eller deles med tredjepart uden tilladelse.
I punktet her skal du fortælle, hvad din idé går ud på, hvorfor netop din idé bliver favoritten hos dine kommende kunder, og hvad det lige er, der får din virksomhed til at fremstå unik. Hvad er det, du kan, som dine konkurrenter eksempelvis ikke kan?
Hvem skal se, høre, handle på og måske købe (ind på) din idé? Det er vigtigt at definere en klar og præcis målgruppe for din idé.
Så: Hvem er din primære målgruppe?
Definition af målgruppe er centralt, så din kommunikation og markedsføring ikke går til spilde på eksempelvis småbørnsfamilier, hvis dit produkt henvender sig til ældre mennesker.
Nu har du defineret og konkretiseret, hvem du ønsker at henvende dig til – så det er tid til at blive endnu mere præcis på, hvem din kunde er?
Sæt ord på køn, alder, civilstatus, bopæl og meget mere.
Hvis du udarbejder et nyt website, der sælger oplevelser til modne singlekvinder i Horsens, skriver du det.
Løser dit produkt eller din idé overhovedet et decideret problem, eller er det mere et “nice to have” produkt? Har du talt med personer i målgruppen, og hvad sagde de i givet fald til din idé?
Beskriv, hvorfor målgruppen kommer til at elske din idé – og hvorfor idéen er vigtigt for dem.
Beskriv på den enklest mulige måde, hvad din virksomhed tilbyder. Hvad er dine ydelser eller produkter? Du skal ikke gå i dybden med tekniske beskrivelser, for det skal være nemt at forstå, præcis du og din virksomhed tilbyder.
Overvej desuden hvorvidt din idé kan skaleres og hvordan du vil gøre det. Er der fx potentiale for, at skalere din idé til andre målgrupper eller markeder? Det kan enten være til et helt nyt geografisk marked som et andet land, eller måske blot til en anden målgruppe. Hvis dette er tilfældet, så overvej allerede nu hvordan du vil gøre dette.
Nedenfor kan du liste eventuelle mulige markeder, som du kan skalere din idé til.
Eksempel: “Jeg ser potentiale i at kunne skalere idéen til også at tælle det svenske marked med.”
Nu er du kommet til punktet, hvor du skal liste de tre konkurrenter, som du anser for de største eller mest dominerende i markedet. Flere mener, at man skal holde sin venner tætte men sine fjender endnu tættere. Du kan derfor også bruge denne liste til at se på, hvad dine konkurrenter gør godt og lære af det.
Det er vigtigt, at dine kunder lærer dig at kende – og husker dig!
Skab derfor et overblik over, hvilke distributionskanaler du med fordel bør bruge i din forretning. For langt de fleste er det langt over budget at tilføje tv-reklamer på listen; her kan reklamer på sociale medier måske i højere grad betale sig. Gør dig overvejelser om det.
Hvad kan stå i vejen for din succes? Beskriv de udfordringer eller problematikker, du ser i din branche. Det kan eksempelvis være, at der er mange forhandlere af herretøj på nettet, hvorfor prisen per nyindkøbt kunde vil stige for dig, der også gerne vil sælge herrebukser på nettet. Simpelthen fordi konkurrencen er hård.
Skal du selv stå for at bogføre, eller planlægger du at få hjælp af en bogholder? Eller er én af jer i partnergruppen villig til at sætte sig ind i regnskabsreglerne? Forsøg på bedste vis at få overvejelserne omkring finanserne med i forretningsplanen.
Hvor mange har – ud fra dit skøn – behov for dit produkt? Det skal vurderes inden for det første halve år fra opstarten af din virksomhed. Nogle virksomheder “behøver” kun nogle få kunder, der hver især betaler en større sum, for at have en rentabel forretning – men andre virksomheder har behov for mange kunder, der betaler lidt mindre, hvis de skal opnå et overskud.
Eksempel:
“Inden seks måneder forventer jeg at have fået 100 faste kunder.”
Hvilke systemer, produkter eller eksempelvis udstyr har du behov for, før du kan komme i gang med din virksomhed? Det kan eksempelvis være indkøb af en maskine, der kan printe på dine t-shirts eller indkøb af softwaresystemer, der er nødvendige, før du kan starte din online konsulentforretning.
Du kan også hente vores skabelon til etableringsbudget, så du kan gå mere i dybden med dine opstartsomkostninger og få det fulde overblik.
Herunder kan du liste de tre største udgifter numerisk. Placér det højeste tal øverst.
Driftsomkostninger er en post i langt de fleste virksomheder. Det dækker for eksempel over produktion af produkter, månedlige udgifter til systemer, der er nødvendige for, at virksomheden kan køre rundt –eller udgifter til månedlig markedsføring af din idé eller dit produkt.
Du kan også hente vores skabelon til driftsbudget og likviditetsbudget, så du kan gå endnu mere i dybden med dine dine faste og variable omkostninger.
Forsøg at nævne de tre største udgifter i rækkefølge herunder.
Selvom det måske kan virke irrelevant for din forretningsplan, så er det vigtigt at nævne, hvordan du får penge ind i virksomheden. Skal kunderne betale udstedte fakturaer, skal de betale på din webshop eller noget helt tredje? Det er vigtig viden, da fakturaer har en betalingsfrist, hvor kortbetaling sker relativt tjept og dermed havner på bankkontoen stort set med det samme.
Hvor høj omsætning forventer du at have hver måned? Det kan være nærliggende at beskrive opstartsvanskeligheder og lav omsætning i den spæde start, men det er ikke vigtigt lige her. Kom i stedet med et konkret og realistisk bud på, hvad virksomheden månedligt kommer til at omsætte for.
Sidste del af din nye forretningsplan består i at beskrive, hvad der nu skal ske rent arbejdsmæssigt. Hvis I er flere til at stifte virksomheden, handler det om at få nedskrevet, hvem der skal stå for hvilke arbejdsopgaver i fremtiden. Og hvad hensigten med opgaverne er.
Det er vigtigt at gøre sig tanker om det her aspekt, så du det er tydeligt, hvor du/I vil hen med virksomheden. På den måde er det hele tiden muligt at vende tilbage til forretningsplanen og hanke op i sig selv.
Tillykke – nu er du kommet helt i mål med din nye forretningsplan! Du kan hente din forretningsplan ved at indtaste din mail herunder.